Have an account?

28 October 2009

SUSULAN TRAGEDI JAMBATAN RUNTUH - 27 OKTOBER 2009

Siasat jurutera, lakaran asal jambatan gantung

KAMPAR – Jurutera dan lakaran asal reka bentuk jambatan gantung perlu disiasat dengan mengambil kira struktur binaan di kawasan asal sama ada mengikut spesifikasi atau tidak.

Ahli Parlimen Bukit Gantang, Datuk Seri Mohammad Nizar Jamaluddin berkata, tragedi ini ini tidak sepatutnya berlaku jutera yang terlibat mengikut peraturan kejuruteraan yang ditetapkan Jabatan Kerja Raya (JKR) menerusi ‘standard engineering design’.

“Jurutera perlu ikut spesifikasi asal. Sekiranya tidak, beginilah jadinya (jambatan runtuh). Kita perlu sahkan bahawa jurutera terbabit mengikut prosedur spesifikasi asal,” katanya kepada pemberita di kawasan kejadian semalam.

Beliau berkata, melihat kepada struktur jambatan yang runtuh sejauh kira-kira 25 kaki, tidak mustahil ada sesuatu yang tidak kena tentang reka bentuk jambatan itu.

Sementara itu Penasihat DAP, Lim Kit Siang menggesa kerajaan mengadakan siasatan terbuka bagi mengenal pasti punca sebenar kejadian yang runtuh mengakibatkan kematian seorang pelajar.

Menurutnya, kejadian ini begitu mengecewakan kerana ia di bawah jagaan sekolah dan merupakan kawasan yang paling selamat bagi pelajar.

“Ia sekali gus menimbulkan pandangan negatif masyarakat khususnya ibu bapa kerana faktor kecuaian menjadi punca utama berlakunya tragedi ini,” katanya.

Menurutnya, beliau melahirkan perasaan sedih terhadap tragedi yang menimpa pelajar dan keluarga mangsa dan mengutuk sekeras-kerasnya kerana perkara melibatkan kecuaian tidak boleh dimaafkan.

“Saya telah memberi cadangan kepada menteri terbabit untuk mengadakan satu siasatan terbuka ketika menemui beliau hari ini (semalam). Beliau memberitahu sedang menunggu laporan daripada pengarahnya mengenai perkara tersebut,” katanya.

1 comments:

Goldman said...

COD Pamp Suisse Lady Fortuna 10 gram, harga semasa RM 1270.

Untuk harga emas jongkong dan lain-lain yang hebat sila hubungi kami di goldman999.9@hotmail.com.

Harga lagi murah daripada Habib, Poh Kong dan dealer2 lain. Bekalan antarabangsa.

Rebat tunai segera RM 1,000 hingga RM 1, 500.

Harga belian semula yang hebat.

Terima kasih.